"Wat je hier ziet is een Romeinse aureus met het portret van keizer Claudius, een van de 404 munten die zijn gevonden in Bunnik", zegt Anton Cruysheer (Landschap Erfgoed Utrecht). "Meer dan een jaar geleden stuitten twee dectectorzoekers op een akker bij Bunnik op deze munt uit de Romeinse tijd. Ze meldden de vondst bij het Meldpunt Archeologie. Vanaf dat moment zijn we in het diepste geheim aan de slag gegaan met als resultaat dat het Rijksmuseum van Oudheden de vondst heeft aangekocht en tentoongesteld voor het publiek.
Dat de bekendmaking niet ongemerkt voorbij zou gaan, hadden we gezien de omvang van de vondst en het historische belang van de munten wel verwacht, maar de realiteit overtrof ruimschoots onze verwachtingen. Alle landelijke en regionale kranten brachten de vondst prominent, net als verschillende binnen- en buitenlandse televisieprogramma’s", aldus Cruysheer.
Wil jij met jouw kennis van landschapsbeheer en het coördineren van vrijwilligers aan de slag in de natuur van de provincie Utrecht? Dan is de functie ploegbegeleider (30-37 uur) bij de Landschapsbeheerploegen Utrecht (LBPU) misschien wel iets voor jou. De LBPU zoekt een enthousiaste ploegbegeleider die zorgt voor een goede en veilige bedrijfsvoering en zelf ook meewerkt in de natuur.
Heb je 'm al gezien? De nieuwe website van de Klompenpaden! Je vindt er meer dan 160 prachtige wandelroutes door het landschap en langs het erfgoed in de provincies Gelderland en Utrecht. Wandelen door het bos, over de hei, langs buitenplaatsen of over het boerenland. Of routes voor kinderen met leuke opdrachten onderweg. Er is voor elk wat wils!
Het is weer tijd om de weilanden in te gaan en de nesten te beschermen! Help je mee? In de provincie Utrecht zijn tientallen weidevogelgroepen actief waar je mee kunt helpen om ervoor te zorgen dat de vogels veilig groot kunnen worden.
Op dinsdag 18 februari kun je meedoen aan de Bijzondere Buitendag op Landgoed Kolland in Amerongen waar we wilgen gaan knotten. Doe mee en ontdek hoe nuttig en leuk werken in de natuur is. Op 22 januari was de eerste Bijzondere Buitendag van 2025. Op Landgoed Heicop in Maarn kwamen de deelnemers in actie op de hei waar zij woekerende struiken en bomen weghaalden om de biodiversiteit te verbeteren.
De onthulling van de bijzondere muntvondst op maandag 27 januari doet je misschien afvragen hoe die Brits-Keltische munten hier terecht kwamen. En wat de Neder-Germaanse Limes daarmee te maken heeft. In dit verhaal leggen we het uit.